En konsert att minnas

Det blev en helt lysande comeback av Markus igår på Kägelbanan. En fantastisk kväll som enkelt kan sammanfattas i tre kroppsignaler; gåshud, svett och så lite glädjetårar. Senast jag såg Markus solo var på Strand våren 2010 och den långa väntan fick sitt utlopp igår på en alltigenom magisk konsert. Igår var Markus Krunegård tillbaka på scenen och med sig i ryggen hade han ett urstarkt band som inte behövde en minut för att skaka av sig någon ringrost. "Minusgrader rensar luften" utgjorde ett mäktigt och storslaget öppningsnummer och blev precis så bra live som jag hade vågat hoppas på. Markus fortsatte med att presentera mer från "Mänsklig Värme" och vi fick ett bevis på att de nya låtarna gör sig väldigt bra live. "Vår Sista Dans" hade ett härligt riv och "Love of My Life" gick inte att stå still till. "Everybody Hurts" växer flera klasser live och känns definitivt en ny publikfavorit. Vackra "På Promenaden" och "Hemma börjar nästa dag" stod sig också starka.
Mellan varven bjöd Krunegård på några klassiker. Hela Livet är Disco är en klasslåt och mottogs på bästa sätt. "Hollywood Hills" från samma platta var kanske konsertens största stund, som en bulldozer som bara kör rakt över en - livemusik blir inte så mycket bättre än så.
Korallreven & Vintergatan blev den sista låten på den ordinarie setlisten och höll vad den lovade från studioversionen. Innan det hade Markus avverkat "Jag är en Vampyr" som såklart inte går att stå emot någon gång.
"Ibland gör man rätt, ibland gör man fel" var första extranumret och sedan fick vi en vacker avslutning med "Askan är den bästa Jorden".
Sammantaget var det en urstark, kort och intensiv konsert med en Krunegård i toppform där publikens gensvar inte gick att ta miste på. Sedan finns alltid låtar som man saknar på konserter och visst hade jag velat höra Den som Dör får se och Stjärnfallet, men denna kväll stod Mänsklig Värme i fokus och något annat hade varit konstigt. Det blev en spelning som lovade väldigt mycket inför fortsättningen, inför sommarens och höstens turnéer. Det kommer att bli bra Krunegård-år det här.
Det blev en lysande comeback av Markus igår på Kägelbanan. En fantastisk kväll som egentligen kan sammanfattas i tre tydliga kroppsignaler; gåshud, svett och så lite glädjetårar. 
Senast jag såg Markus solo var på Strand våren 2010 och den långa väntan fick sitt utlopp igår på en alltigenom magisk konsert. Igår var Markus Krunegård tillbaka på scenen och med sig i ryggen hade han ett urstarkt band som inte behövde en minut för att skaka av sig någon ringrost. "Minusgrader rensar luften" utgjorde ett mäktigt och storslaget öppningsnummer och blev precis så bra live som jag hade vågat hoppas på. Markus fortsatte med att presentera mer från "Mänsklig Värme" och vi fick ett bevis på att de nya låtarna gör sig väldigt bra live. "Vår Sista Dans" hade ett härligt riv och "Love of My Life" gick inte att stå still till. "Everybody Hurts" växer flera klasser live och känns definitivt en ny publikfavorit. Vackra "På Promenaden" och "Hemma börjar nästa dag" stod sig också starka.
Mellan varven bjöd Krunegård på några klassiker. Hela Livet är Disco är en klasslåt och mottogs på bästa sätt. "Hollywood Hills" från samma platta var kanske konsertens största stund, som en bulldozer som bara kör rakt över en - livemusik blir inte så mycket bättre än så.
Korallreven & Vintergatan blev den sista låten på den ordinarie setlisten och höll vad den lovade från studioversionen. Innan det hade Markus avverkat "Jag är en Vampyr" som såklart inte går att stå emot någon gång.
"Ibland gör man rätt, ibland gör man fel" var första extranumret och konserten fick sedan en väldigt fin avslutning med "Askan är den bästa jorden".
Sammantaget var det en urstark, kort och intensiv konsert med en Krunegård i toppform. Publikens gensvar gick inte heller att ta miste på. Sedan finns alltid låtar som man saknar på konserter och visst hade jag velat höra Den som Dör får se och Stjärnfallet, men denna kväll stod Mänsklig Värme i fokus och något annat hade varit konstigt. Det blev en spelning som lovade väldigt mycket inför fortsättningen, inför sommarens och höstens turnéer. Det kommer att bli bra Krunegård-år det här.
***
Det har hänt en del annat kul kring Krunegård i dagarna. Återkommer på söndag med en liten nyhetssammanfattning, om bland annat Peace and Love och nya intervjuer.
Ha det fint tills dess.
/J

Mänsklig Värme - ja tack!

Det var rätt ruskigt och mörkt utanför men Krunegård värmde inne på Pet Sounds med gitarren. Efter att ha spelat Sthlm Skyline, Askan är bästa Jorden och Everybody Hurts blev det skivsignering och nu sitter jag här och har just lyssnat på vinylen med det snyggaste Krunegård-omslaget hittills. Det är för tidigt att sätta en särskild stämpel på plattan efter bara en lyssning och alla superlativ är redan använda på den här bloggen ändå, men vi kan väl enkelt konstatera att Markus har lyckats igen.
Inledningen med Vintergatan & Korallreven är helt episk, de två singelsläppen Everybody Hurts och Askan är den bästa Jorden är starka, Hemma är Nästa dag får mig att längta till USA mer än på länge, Sthlm Skyline är en ny Stockholms klassiker med Mauro Scocco på kör, Minusgrader rensar luften är storslagen och kommer bli grym live, Vår Sista Dans har en hjärtskärande och träffande text och ett härligt riv (love it), Love of My Life har härliga gitarrer och är riktigt skön, Café de Floré är ganska enkel men fin, och På Promenaden är en vacker och perfekt avslutning på en vacker skiva.
Okej, en fattig analys av ett väldigt bra album, men jag tror att ni förstår poängen: Mänsklig Värme är jävligt bra.

***
Kristin Lundell på Svenskan uttrycker det jag vill få fram lite bättre: http://www.svd.se/kultur/musik/briljant-fran-borjan-till-slut_6956693.svd

***
Och imorn är det dags för konsert på ett slutsålt Kägelbanan. Kicken!

Det vi väntat på.

Det kändes som långt bort i januari men vintern töade verkligen förbi på några ögonblick och nu är det verkligen vår och imorgon är verkligen Markus Krunegård tillbaka med en ny fullängdare. Det har gått alldeles för lång tid sedan senaste solosläppet men imorgon smäller det.
Det ska bli så fint att stifta bekantskap med nya låtar och en ny platta från Krunegård. "Stifta bekantskap" låter för övrigt väldigt lundensiskt och högtravande, men i detta fallet är det nog det bästa ordvalet. För vissa album blir ju faktiskt som någon slags vän, som alltid hänger med en. Musik som går på repeat i huvudet och texter som lyfter upp en och som man alltid bär med sig. Som i mitt fall Markus skivor, Roxy Musics Avalon och Fleetwoods Rumours och Tusk för att nämna några. Jag hoppas och tror väldigt mycket att Mänsklig Värme kommer bli en ny följeslagare. Det känns åtminstone väldigt lovande idag.

***
Imorgon kommer Markus att signera nya plattan och spela några nya låtar på Bengans och Pet Sounds i Sthlm. För egen del siktar jag på Pet Sounds-signeringen och jag återkommer med rapport efteråt. 

***
Markus var uppe på tuppen i morse och gästade Godmorgon Sverige på SVT. Intervjun går att se här: 
http://svtplay.se/v/2754883/gomorron_sverige/markus_krunegard?cb%2Ca1366518%2C1%2Cf%2C-1/pb%2Ca1366516%2C1%2Cf%2C-1/pl%2Cv%2C%2C2616364/sb%2Ck119636%2C1%2Cf%2C-1

***
En försmak av Vår Sista Dans som låter klart lovande: http://press2play.tv/rekommenderat/27/skivaktuella-markus-krunegard-spelar-var-sista-dans

***
Tack alla som kommenterar och tipsar om nyheter. Det uppskattas!

***
Imorgon.

Mänsklig Värme, snälla kom närmre

"Korallreven och Vintergatan", vars video släpptes igår, är Krunegård i ett nötskal. Det är i såna stunder som Krunegård är som allra bäst. Musiken är nervig och påträngande, texten bränner och träffar, Markus sjunger stundtals falskt men med mer närvaro än någon annan. Det är definitivt bland de bästa sedan Markusevangeliet och det bästa enligt mig från Mänsklig Värme hittills. Och om studioversionen låter grym så kan det bli hur bra som helst live. Markus låtar växer mer eller mindre alltid live och "Korallreven och Vintergatan" känns som en ny klassiker, som i stil med "Den som dör får se/Markus Kyrkogård", "Jag är en Vampyr" och "Ibland gör man rätt.." bara kör rakt över en live. Jag svär ganska sällan i text, det känns torftigt på nåt sätt, men fan vad kul det ska bli att få höra Mänsklig Värme i sin helhet och se Markus live nästa vecka.
***
Recensionerna om nya plattan har redan börjat rassla in. Expressen och Aftonbladet var båda ganska samstämmiga i sina recensioner och rekommenderar plattan. " " skriver Expressen.
***
Intervju med Markus från TT/Spektra.
***
Det finns många fantastiska rader från Korallreven och Vintergatan, som: "vi är som är tomma skal som suktar efter innehåll, och fyller alla dansgolv, fyller varje webbhotell, i drömmar om att bli sedd...stryker längst varje vägg, går ensam hem igen. Mänsklig Värme, snälla kom närmre". Det finns ingen artist just nu i Sverige som sätter fingret lika bra på känslor och på vår samtid som Markus. Tycker jag åtminstone.

"Korallreven och Vintergatan", vars video släpptes igår, är Krunegård i ett nötskal. Det är i såna stunder som Krunegård är som allra bäst. Musiken är nervig och påträngande, texten bränner och träffar, och Markus sjunger med en otrolig känsla. Det är definitivt bland de bästa sedan Markusevangeliet och det bästa enligt mig från Mänsklig Värme hittills. En ny klassiker, som i stil med "Den som dör får se/Markus Kyrkogård", "Jag är en Vampyr" och "Ibland gör man rätt.." bara kör rakt över en. Jag svär ganska sällan i text, det känns torftigt på nåt sätt, men fan vad kul det ska bli att få höra Mänsklig Värme i sin helhet nästa vecka.

***
Recensionerna om nya plattan har redan börjat rassla in. Expressen och Aftonbladet var båda ganska samstämmiga i sina recensioner och rekommenderar plattan. Expressen skriver: "Denna gång har han, med gott resultat, redigerat sig själv betydligt hårdare. Mänsklig Värme är en slags återkoppling till genombrottet Markusevangeliet, en rak popplatta med ett personligt uttal. Tydligast blir det i "Korallreven & Vintergatan" som låter som Krunegårds motsvarighet till Kents 747"

Aftonbladet skriver följande: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/recensioner/article14566524.ab

***
Intervju med Markus från TT/Spektra där han beskriver Mänsklig Värme som "den riktiga uppföljaren" till Markusevangeliet: http://www.svd.se/kultur/markus-krunegard-for-tvafrontskrig_6948455.svd

***
We Are Serenades spelar på Vice Magazines party på Färgfabriken ikväll. Synd att man inte visste om det lite tidigare, blir inget besök för mig denna gång. Får spara mig till nästa vecka...

***
Kan inte riktigt släppa Korallreven & Vintergatan. Det finns många fantastiska rader därifrån, som tex: "vi är som är tomma skal som suktar efter innehåll, och fyller alla dansgolv, fyller varje webbhotell, med drömmar om att bli sedd...stryker längst varje vägg, går ensam hem igen. Mänsklig Värme, snälla kom närmre". Det finns ingen artist just nu i Sverige som sätter fingret lika bra på känslor och på vår samtid som Markus. Tycker jag åtminstone.

***
Vi hörs på måndag eller tisdag. Ha det fint till dess.
/J

Countdown

Nu närmar det verkligen sig. Sex dagar kvar till skivsläpp, en vecka kvar till spelningen på Kägelbanan. Ikväll ska jag hämta ut min biljetter på Södra Teatern (finally) och sedan är det bara att peppa. Tydligen finns det i skrivande stund bara ett fåtal biljetter kvar till spelningen, så det lär bli fullsatt till torsdag. Kägelbanan uppfylld till sista kvadratmetern och Markus på scen för första gången på länge. Kan ju inte bli annat än succé. Nästa vecka blir det lite uppladdning på bloggen inför skivsläppet och konserten, så håll utkik!

***
"Minusgrader rensar luften" kom till i Sapmi Sessions i höstas tillsammans med Inga Juuso. Den kändes då alldeles för bra för att inte ge ut och nu kommer den alltså att finnas på Mänsklig Värme. Låten är lite omgjord och lite förbättrad till albumet och finns att höra här:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4067&artikel=5026725

***
Markus var med i Adam Ahlsings show i Tv3 i måndags och bjöd på några sköna kommentarer. Jag skrattade högt när han berättade om när han ljugit för en journalist om att han skulle spela in en film med Rolf Lassgård och Colin Nutley, vilket resulterade i ett uppslag i nån tidning. Rätt klockrent. Se intervjun här:

***
Markus kommer att göra en spelning på hemmaplan den andre april, på Vaxkupan i Norrköping.

***
Markus om Mänsklig Värme:

“Detta är en till skiva om verkligheten med mig i centrum. Min verklighet i musik o på rim kan man säga.

Jag har tittat mycket på Ringvägen:

En o en i varsin frostig bil på väg till jobbet, en tom nattbuss, barnskrik

03:00, fulla grannen Gustav som kommer hem, dom släcker aldrig i fönstren mittemot, speglingen av mig själv i 3-glasfönstret, plogbilen dammar av pudersnön, nån man kände skyndar förbi bland höstlöven, nån röker inomhus, en röd Ferrari jagar förbi i sommarnatten.

Jag har tittat mkt på TV:

Carema, Syrien, alla mot alla, en för en.

Därför, förutom att jag gillar den bara sådär och för att det är vad allt handlar om, tycker jag att den passar, titeln, ”Mänsklig värme”.

Lite om musiken:

‘Jag är slarvig o nöjer mig när jag ser konturerna av det färdiga’ med det sagt ville jag motbevisa mig själv. Så den här gången har jag förberett mig o gett mig dom bästa förutsättningarna att kunna producera ett självklart album. Förra gången var det 2 skivor, 26 låtar o bråttom i min ensamhet.

Nu valde jag 10 låtar efter mycket möda, tog sällskap av vänner med god smak i en fin studio o gav mig själv tid. Jag tycker det hörs.

Det är liksom första gången en teckning av mig inte är fullkladdad av utsmetad blyerts.

Tack för ordet.

Mvh MK

***
Nästa vecka kommer jag att blogga mer frekvent, kanske varje dag till och med. Ska bli riktigt roligt. Vi hörs senare i veckan eller om några dagar. Ha det fint tills dess.
/J

Samla fart i flera år

Vissa saker ska man helst ha gjorda som ung. Som till exempel ninjafyllor, festivalande och andra stökiga aktiviteter. En rolig fylla i unga dagar blir bara en tragisk fylla på äldre dagar och en festival blir aldrig lika rolig som när man är odödlig som 18. Det gäller alltså att passa på. Göra saker i rätt tid, göra saker nu.
Idag fyller min storebror 30 år och det är en brännande påminnelse om att jag själv börjar bli äldre. Snart "vuxen" på riktigt och allt vad det innebär. Visst, 24 år är väl inte så farligt, men jag känner mig fortfarande som nitton. Jag är inte alls i stämning med min ålder, det beror inte enbart på att jag har två mjölktänder kvar i käften utan framförallt på att jag kastat bort för många år. Vad hände mellan 19 och 22 egentligen? Inte så mycket minnesvärt är jag rädd.

 

De senaste två åren har iaf väldigt bra på många sätt. Somrarna har dock varit lite för jobbfyllda och i år blirdet bli ändring på det. I år måste sommaren bli bättre än de föregående, ännu mer glädje, värme och bra minnen. Mer festival, mer vinpimplande i parken, fler nattbad, mer dumheter. Man blir aldrig för gammal för det men säkert är det som roligast nu. Så passa på.
Skatteåterbäringen från i december räcker till några festivaler (ge oss Krunegård nu!) och levern likaså. Så det blir att försöka gå all-in för min del. I höst kommer allt att skita sig ändå. 

***
Mindre än två veckor kvar till skivsläppet och längtar man för mycket kan man alltid ringa Markus (typ). Testa:
073-788 22 74.

***
We Are Serenades har fullt upp i Austin de här dagarna med spelningar och promotion. Snart väntar en mindre europaturné och för varje stad kör Serenadesen cover av en artist från respektive stad. Man inledde med en fin version av Christopher Cross Ride Like the Wind:
http://www.youtube.com/watch?v=5D2X57TReKA&context=C47b937cADvjVQa1PpcFO3fm4eOJ2mQoHYRC0GU6H4A9BnBBz7OFA%3D

Skön video från We Are Serenades spelning på december i fjol: http://www.deathandtaxesmag.com/179886/first-listen-watch-we-are-serenades-live-in-stockholm/

***
Skitbra version av Everybody Hurts:
http://www.youtube.com/watch?v=A5AAY9xmbkk

***
Nu är det inte långt kvar. Snart Mänsklig Värme ute i skivbutikerna och snart riktig värme ute i parkerna. Ha en fin helg.
/J


I väntan på Krunegård

I mitt förra blogginlägg efterlyste jag festivalspelningar för Markus men vi får ge oss till tåls ännu ett tag. Kanske släpps sommarschemat i samband med Mänsklig Värme, kanske inte. I nuläget finns det en spelning inbokad i sommar, på Lidköpings Kultur och Porslinsfestival (sjukt namn men tydligen ett stort evenemang). Den sker den 24 augusti men innan dess lär Krunegård kuskat runt i Sverige på en rad festivaler. Själv håller jag tummarna för Hultsfred, Peace & Love och Siesta. Det borde vara bra chans på alla tre om inte Serenades vårturné i USA kommer ivägen för den sistnämnda.
Vad det gäller Peace & Love så har jag länge velat åka dit men sommarjobb har alltid satt käppar i hjulet för det. Kanske har jag redan missat de bästa upplagorna men även i år kan det bli en väldig fest och jag hoppas vara på plats. Det finns få saker som slår vinpimplande med goda vänner på en festivalcamping i solsken och 25-graders värme, i väntan på en riktigt bra konsert (säg Krunegård).

På tal om Serenades, eller We Are Serenades som de numera heter, så kommer duon bege sig till USA i dagarna. På agendan står South by Southwest i Austin, kanske världens viktigaste festival och förmodligen den bästa. We Are Serenades ska göra fler spelningar i samband med festivalen och det blir en viktig del i deras satsning mot den amerikanska marknaden.
Läs mer om SXSW i en svd-artikel som även innehåller en intervju med Olenius: http://www.svd.se/kultur/festivalen-som-kan-bli-guld-vard_6901149.svd

***
19 dagar kvar till Mänsklig Värme-släppet. 20 dagar kvar till konserten på Kägelbanan i Sthlm. Kommer bli så fint.

***
Goda nyheter för alla fans i Norge, Markus kommer uppträda på Parkteatret i Oslo den 14 april.

***
Ha en fin helg allihopa. Nästa vecka kommer våren på riktigt.
/J

Några veckor eller dagar till...

Det är svårt att inte må bra en sån här dag. Jag har utsikt över Mälaren från fönstret och solen gör verkligen sitt bästa i dag för att kämpa ner den förbannade isen. Snart har den smält bort och snart är det verkligen vår.
Från högtalaren kommer fantastiska Askan är den bästa Jorden och snart föds vi alla igen, i ett kollektivt uppvaknande samtidigt som våren och värmen gör sitt intåg.
Jag är en vår-människa ut i fingerspetsarna, det är då jag mår bäst. Det är något särskilt upplyftande när vintern och mörkret försvinner och en ljusare tid tar över. Man uppskattar varje plusgrad på termometern och varje minut längre som solen stannar uppe. Och få saker slår känslan när vårjackan/vårskorna åker på och man känner sig så jävla lätt och spänstig. För att inte glömma alla förväntningar inför sommaren som är upplyftande i sig.
Sedan att somrarna oftast bara försvinner fort i någon slags halv-besvikelse är en annan sak. I år kommer sommaren att bli underbar. Så känns det åtminstone en dag som denna.

***
Det händer väldigt mycket kring Markus nu och nedräkningen mot Mänsklig Värme kan börja. 26 dagar kvar.

***
Markus uppträdde och blev intervjuad i p3-programmet PP3 häromdagen. Om ni inte hunnit lyssna än så gör det nu. Markus framför Everybody Hurts och Askan är den bästa jorden på piano och det är - för att låna in engelskan - stunning
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4283&artikel=4991434

***
Nya musikvideon till Askan är den bästa jorden är släppt (tack för tipset Viktor). En härlig och snygg liveupptagning, inspelad av Ted Malmros:
http://blogg.svt.se/psl/2012/03/01/premiar-markus-krunegard-askan-ar-den-basta-jorden/

***
Markus har även hunnit bli intervjuad av Per Sinding-Larsen, ett elva minuter samtal som kom upp på PSL nu precis:
http://blogg.svt.se/psl/2012/03/02/titta-jag-ville-gora-en-vanlig-skiva-markus-krunegard-om-mansklig-varme/

***
I senaste Nöjesguiden som kom ut i dagarna finns en längre och mycket läsvärd intervju med Markus. Den finns även att läsa här: http://nojesguiden.se/artiklar/pa-krogen-med-markus-krunegard-0 (Notera att Nöjesguiden i denna utgåva använder "hen" istället för hon och han.)

***
Och bor man i Stockholm kan man göra en god gärning och köpa "Situation Sthlm". I senaste numret finns en intervju med Markus, som även kan läsas här: http://www.situationsthlm.se/Aktuellt/Mjuka-varden/

***
Askan är den bästa Jorden finns nu på både Spotify och Itunes. Det vackra omslaget följer nedan:
bästa jorden
***
Det var allt för denna gång. Till nästa gång hoppas jag att det hunnit bli något/några festivalsläpp till sommaren för Markus. Det är ju det vi väntar på nu.  
Hoppas ni får en fin helg.
/J