Radio Krunegård

Det är intensivt nu. Intensivt med mycket jobb, fester, tjejer och sommaren. Sommaren kom ju till slut. Och nu är det bara att köra på en dryg månad till; festa, njuta av solen, bada, tacka ja till allt som är roligt eller som kan ha någon som helst potential att vara roligt, hamna i kärlekstrubbel, lyssna på Krunegård i en fin park med fina vänner. Såna somriga saker. Helt enkelt bara köra på och ta baksmällan senare, i höst när det blivit kallt och mörkt igen. Sommaren 2012 kan fortfarande bli den bästa.
 
***
Krunegård var med i Hallå P3 för någon dag sedan där lyssnarna får ringa in och ställa frågor. Jag kollar in webbtv-sändningen nu och hittills har man avverkat allt från ett ev Adrian Lux-samarbete till vad människor på stan tycker om Krunegård ("Det är mycket elände också i låtarna, han var ju beroende av droger och så" haha).
Must see: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3849&artikel=5206261
 
***
En sak till vill jag få in i mina sommaraktiviteter och det är givetvis att se Krunegård live en gång till. Jag har tjatat och tjatat och jag fortsätter lite till: Ge oss Krunegård till Popaganda (!).
 
***
Krunegård spelade på Emmaboda idag och i helgen fortsätter turnén till Piteå Dansar o Ler och Storsjöyran. Om någon läsare är på plats (Alina?) så skicka gärna bilder från spelningen.
 
***
Ha det fint.
/J
 
 

Allsång med Markus

Regnovädret drog vidare och det blev en fantastiskt vacker kväll, en sån klarblå kväll som senare skiftar till gult och rött och som aldrig tycks ta slut. Sådana sommarkvällar är Stockholm världens vackraste stad. Så att Krunegård spelade just Sthlm Skyline på Allsång på Skansen igår kändes helt rätt. Visst, det är inte ett av Mänsklig Värmes starkaste nummer och ingen knockout som får den breda publiken på fall. Men det är en vacker låt och kunde inte passa bättre igår.
Det var annars lite segt fram tills Krunegård äntrade scenen. Kompisar lämnade återbud under dagen och jag fick dra mot Djurgården ensam, och väl på Skansen missade jag Krunegårds slutrepetition med en hårsman (hörde Sthlm skyline på avstånd i entrén). Men det blev en bra kväll, alla kvällar med Krunegård på scen är bra kvällar. Jag stod långt framme och det rådde aldrig någon tvekan om vem som var populärast hos publiken där framme. 
Efter en dryg halvtimme gick Krunegård på med Sthlm Skyline. Det var inte hans bästa framträdande, han är fortfarande lite hes efter allt repeterande, men det var bra. Till webbsändningen efteråt sjöng Markus "Askan är den bästa Jorden" och den är alltid så vacker.
 
När jag kom hem läste jag en del på webben om programmet och det var väl rätt blandade reaktioner om Krunegård. Och det är skönt. Det är skönt att Krunegård aldrig kommer bli någon folklig Svensson-artist som alla kramar om, någon folklig hjälte som syns överallt. Folkliga artister är ofta lätta att greppa (inte alla men många),  men Krunegård är svår, oförutsägbar och annorlunda. Vi som förstår storheten med Krunegård kan istället skatta oss lyckliga.
 
***
Efter gårdagskvällen kan jag bara konstatera att det inte får dröja ändå tills november till nästa gång med Krunegård. November är kyla, mörker och löv och det måste vara väldigt långt dit. Cirkus-spelningen (biljetter check!) kommer bli hur fin som helst men jag vill inte vänta så länge. Så nu hoppas jag och hoppas på att Popaganda gör klart med Krunegård till sista helgen i augusti. Det är väl inte för mycket begärt?

***
Krunegård spelar i helgen på Slussens Pensionat på Orust och det stället ska tydligen vara rätt legendariskt för musik. Blir nog en intim och underbar spelning och ni som har någon som helst möjlighet att åka dit bör ta chansen. Sedan fortsätter sommarturnén nästa vecka med spelningar på Emmaboda, Piteå dansar och Ler samt Storsjöyran.
 
***
Krunegård på skansen: http://www.svtplay.se/klipp/192311/allsang-pa-skansen-markus-krunegard-sthlm-skyline
och:
http://www.svtplay.se/klipp/192442/webballsangen-markus-krunegard-askan-ar-den-basta-jorden
 
***
En kortare Intervju med Krunegård av eviga fanet Fridah Jönsson:  http://us.tunigo.com/2012/07/18/allsang-pa-skansen-ar-ju-lite-kuba-58/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=allsang-pa-skansen-ar-ju-lite-kuba-58
 
***
Vi hörs i veckan. Vad tyckte ni förresten om nya "Vi dansar bättre utan kläder?" från P3 Sommarsession? Kommentera gärna. 
/J

Ikväll vill jag känna ingenting

Det finns både för- och nackdelar med att festa mitt i veckan. Många fördelar när man har vin och danslust i kroppen, många nackdelar när man dagen efter sitter på jobbet och försöker härda ut bakfyllan. Idag var en sådan bakisdag och jag lyckades härda ut. Mycket tack vare Krunegård. Med akustiska "Hemma börjar nästa dag" på youtube är det lätt att härda ut, lätt att drömma sig bort och glömma bort hur man mår. Och ju högre man spelar desto lättare är det. Jag är någon annanstans än på kontoret när jag spelar den låten i lurarna och jag kan inte sluta lyssna på den. Jag vet inte vad det är men jag gissar på att det är Krunegårds fantastiska röst som gör det, när han går upp i falsett som i låten är han helt oslagbar.
Och jag hoppas att Krunegård någon gång kommer göra en avskalad och akustiskt skiva, där hans röst får stå helt i centrum ackompanjerad av en gitarr eller ett piano. Jag tror att det hade blivit fantastiskt bra. Varför inte nästa platta?
 
Festandet ja, igår var det riktigt roligt och det var också en anledning till att man härdade ut idag. När man har kul dagen innan är bakfyllan alltid lite lättare att handskas med. Jag träffade ett gäng som var taggade på både Allsången och Krunegårdbussen till Emmaboda. Det kommer bli riktigt mycket folk på Skansen som ska se Krunegård och jag hoppas verkligen det blir en fin sommarkväll. Men mer om det nästa vecka. 

Krunegård-bussen hörde jag om först i tisdags och mer information+tävling om en biljett här: http://www.festivalrykten.se/vinn-resa-med-krunegardsbussen-till-emmabodafestivalen/
 
Visst låter det som en härlig bussresa? Jag hade så sjukt gärna åkt med till Emmaboda för Krunegård om två veckor, men det går inte. Min ledighet för den här sommaren är förbrukad och det känns så surt. Det finns bara en sommar 2012 och jag vill inte missa något. Jag vill inte sitta inne på ett kontor när Krunegård äntrar scenen på Emmaboda om exakt 14 dagar. Jag vill stå längst framme framför scenen och dansa o sjunga och vara lycklig. Men nu är det som det är. 
 
***
Krunegård-merchen som finns på Markus spelningar finns nu även på http://merchworld.se/products/markus-krunegard . Jag tänkte avvakta och se om de säljer tröjorna på Skansen, annars får det bli ett nätköp.
Och sen får vi hålla tummarna för att Markus örngotts-idé blir till verklighet.

***
Kl.12.03 är det dags för Krunegårds Sommarsession-spelning på P3. Vad ni än gör - missa ej! Som jag skrivit tidigare så spelar Krunegård en ny låt, "Dansar bäst utan kläder", som känns lovande...Kommentera gärna på lördag och skriv vad ni tycker om ni låten.
 
***
Nu måste jag nog vila huvudet igen. Vi hörs i helgen.
/J

Fantastisk artist, bra spelning.

Som ett brev på posten, efter tältförfrysningar och blöta aktiviteter, blev jag sjuk efter Peace & Love. Man går alltid in i ett vakuum efter festival, endorfinerna ligger på bottennivå och bakfyllan tycks evig. Och så blir man ofta sjuk, som nu. Men nu är jag i alla fall i tillräcklig form för att blogga igen, ursäkta dröjsmålet.

Jag hade otroligt höga förväntningar på Krunegårds spelning på P&L. En del har aldrig höga förhoppningar i rädsla att bli besvikna efteråt. Jag är alltid tvärtom. Höga förväntningar på Krunegård gjorde att jag såg framemot P&L i flera månader, höga förväntningar gjorde att jag orkade tagga till under fredagen när jag egentligen mådde som sämst. Höga förväntningar på Krune var en stor anledning till att jag åkte till P&L överhuvudtaget. Och det är jag glad för.

Det började lovande med Krunegård i Sommarsession för P3 på fredagseftermiddagen (sänds i etern 14 juli - missa ej!). Det blev en mysig timme med sköna introtävlingar och väldigt bra musik. Krunegård med band rev av låtar som "Cafe de flore" "Hemma börjar nästa dag" "Sommaren kommer och man glömmer", "Ögon Överallt" och den vackra avslutningen med "Stjärnfallet" (som gav en del tårar från publikens sida). Höjdpunkten var ändå att få höra en helt ny låt som Krunegård hade spelat dagen innan och "Dansar bäst utan kläder" lär vi få höra mer av framöver. För det var en riktigt bra låt, rivig och intensiv och med den där särskilda Krunegård-nerven. När Markus polerat lite på låten kan det bära långt.

Som sagt, förväntningarna var stora när man stegade tillbaka till campingen för förfriskningar inför kvällens konsert. Kl 19.45 var det så dags och det märktes väl lite att Krunegård fått speltid samtidigt som en av festivalens huvuddragare, Billy Idol. Publiken var stor men det var tydligen ändå inte i paritet med publikstorleken från 2010. Krunegård inledde med Minusgrader rensar Luften och peppen var total. Han fortsatte med Everybody Hurts och andra låtar från nya skivan. Hela Livet var ett disco och Hollywood Hills var grymma som vanligt och Ibland gör man rätt ibland gör man fel är alltid hur rätt som helst (gåshud!)
Ändå var det något steg mellan bra och fantastiskt, där mina förväntningar låg på förhand. Det var en bra spelning men aldrig fantastisk. Kanske var publiken inte tillräckligt med, kanske var det den knappa speltiden som gjorde det. En timme var för lite. Efter en magnifik "Korallreven & Vintergatan" (aldrig hört den bättre, otroligt bra!) sprang massa folk med gula västar in på scenen och spelningen var slut. Då hade vi bara fått höra fyra gamla låtar och visst saknade man "Den som dör får se" eller "Samma Nätter väntar alla". Eller någon överraskning från Lev som en gris dö som en hund. Nu blev spellistan i stort sett identisk med den från från första spelningen i våras. Det var något som saknades helt enkelt.
Sammantaget var det Peace & Loves största ögonblick, det var ju Krunegård, men ändå ingen magi. Fast kanske var det bara mina förväntningar det var fel på.

peace
(från avestatidning.com, hoppas ingen misstycker).

***
Ikväll spelar Krunegård i Borås och själv siktar jag mot Allsång på Skansen den 17 juli. Framförallt är jag nyfiken på vilken låt Markus kommer lira där - några gissningar?
Och när jag avslutat här ska jag boka biljetter till Cirkus-spelningen i november. Den kommer att bli fantastisk.

Vi hörs snart igen.
/J