Sverige är för litet, livet är för kort

April har inte varit någon jättebra månad, det har hänt en del tråkiga saker, men avslutningen på gråa april ska i alla fall bli den bästa. Imorgonbitti bär det av mot härliga Hamburg med tre fina vänner och det blir en slags verklighetsflykt som jag längtat efter. Under de kommande dagarna finns inga problem och tråkigheter, då är det bara fest och härligt umgänge med gamla vännerna som gäller. Och förhoppningsvis slipper jag även denna Hamburg-resa att uppleva en ångestnatt i "Hamburg Night"-klass.

Medan jag är borta så tänkte jag köra igång en intressant undersökning. Det är alltså dags för en omröstning på DagensKrune. Det har snart gått en månad sen Mänsklig Värme släpptes och nu är jag nyfiken på vilka era favoriter är. Kommentera inlägget med vilka tre låtar från skivan du gillar bäst (motivera om ni orkar) och så räknar vi ihop poängen sen (3p för 1:a plats, 2p för andraplats och 1 poäng för en tredjeplats). Hade varit kul om i alla fall tio stycken röstat och kanske lägger vi in något pris i potten. Får se när jag kommer hem om jag kan vaska fram något.

Omröstningen är igång från och med idag och fram tills onsdag nästa vecka. Mänsklig Värme har inga svaga partier och det är urstarka låtar rakt igenom, så det är givetvis svårt att bara välja tre låtar och dessutom rangordna dem. Men vi gör ett försök och jag börjar med mina tre favoriter:

1. Korallreven & Vintergatan
2. Hemma börjar nästa dag
3. Vår Sista Dans
Om en månad är det kanske helt andra låtar som gäller, alla låtar har ju olika livslängd och betyder ju olika mycket i olika perioder. Men just nu idag är det dessa låtar som går främst, tätt följda av fantastiska Everybody Hurts och Love of my Life. Och Minusgrader går ju inte att stå emot. Och Askan är bästa Jorden och Promenaden är så fina...Ja, ni förstår, det är inte så lätt att välja.

Vi hörs igen på måndag eller tisdag och ha det fint tills dess i vårvärmen (nu måste den väl ändå komma på riktigt?). Och håll tummarna för fler festivalbokningar för Markus.
/J

On the run

För en dryg månad sedan började jag löpträna inför en tävling i maj. Loppet är bara över fem kilometer men för mig som inte tränat ordentligt sedan tidiga tonåren känns 5000 meter snarare som 50 000 meter på förhand. Vissa säger att jag har en löparkropp men inombords är jag ett vrak, efter att ha levt som huvudpersonen i Laaksos "Drinking" alldeles för många år. Jag hade inte tänkt skriva om "Drinking" men det är en underskattad låt som verkligen fångar den rastlöshet som många har i oss (se rader längst ner). Själv kan jag känna lite ro i kroppen när jag har någon kärlek, men ensam brinner det i kroppen så fort det närmar sig helg och elden kan bara släckas med alkohol och fest. Det handlar väl om disharmoni och längtan efter någon slags verklighetsflykt, och Drinking sitter verkligen fingret på den känslan.

Hur som helst, formkurvan är i alla fall på väg uppåt efter fem veckors träning löpträning. Och Krunegårds musik har faktiskt hjälpt mig att nå mina personliga kilometer-mål. Jag springer aldrig med musik i öronen men för någon vecka sedan, när benen kändes som cement och lungorna gav igen för varje Lucky Strike, då, då satte jag på den enda låt jag har i mobilen. Everybody Hurts. Och på något sätt, med hjälp av denna fantastiska låt, lyckades jag ta mig ända fram i "mål". Jag kände med hela låten, glömde bort min sargade kropp och såg den härliga videon framför mig istället för grådasket. Och sprang hela vägen in. En härlig känsla. Hade jag haft musik i öronen hela tiden hade det nog bara gett mig en liten skjuts framåt, men efter att ha bara hört mitt eget flåsande i en halvtimme gav Everybody Hurts mig en riktig överväxel. En växel som kan bli användbar i själva loppet om en månad...
Och det är väl med löpningen och Krunegårds musik som med allt annat. Jag lyssnar på Krunegård när jag är nere och behöver bli upplyft, när jag mår dåligt och bara vill må dåligt, när jag är glad och vill vara glad, när jag vill bli peppad eller när jag bara vill lyssna på jäkligt bra musik. Det fungerar alltid.

***
Markus är klar för Storsjöyran och spelar på festivalen i Östersund den 28 juli. Lite mer festivalsnack blir det i nästa inlägg.

***
När vi ändå kom in på Laakso, läsaren Simon tipsade om denna från 2005. 
http://www.youtube.com/watch?v=8lNNI992tyw&feature=related

***
Och jag började faktiskt springa innan videon till "Vintergatan & Korallreven" släpptes. Hade varit lite väl hardcore annars. Det är förresten kanske den låten man ska köra som pepp-låt på tävling. Helt fantastisk är den iaf, har sagt det förut och säger det gärna igen.

***
"...Sunday, monday, tuesday night
I keep myself from going out
thinking of the times when I was doing sports
feeling fine,
the more I think the less I know
what's the point in staying home
if I drink ten days in a row then maybe I'll miss my home.
I'm longing for some inner peace
I really wish that I at least could sit down for a little while
watch some telly
spend some time.

the sunlight hits the ground again,
I do my best to walk but then again
I crash, I fall
I lose it all."

Till alla dem som korsat Atlanten, visat att det går...

Så är det dags. Criminal Heaven släpps i USA och Sveriges snyggaste export sedan Ingrid Bergman gör ett spännande försök mot andra sidan Atlanten. Med sig i ryggen har We Are Serenades en av fjolårets bästa svenska plattor och singeln Birds. Det kan bli något stort.
Jag kan inte mycket om den amerikanska musikindustrin, men jag vet att det krävs väldigt mycket tur och talang för att ha chansen att slå igenom. We Are Serenades har talangen och det återstår att se om de har turen. Man har kommit långt bara genom att bli signade till Cherryrecords men det är en lång bit kvar.
Jag hoppas verkligen att radiostationerna får upp ögonen för Birds. Börjar den spelas i USA så borde det kunna li en hit. För vem kan motstå en låt som Birds? Jag kunde åtminstone inte det när låten kom för drygt ett år sedan. Det är bombastiskt, vackert och vårkänslor all the way.
Och när amerikanarna lärt sig Birds kan de fortsätta med albumet som fortsätter i samma stil. Som fantastiska Walking Home, vackra Eartquake och You Make It Easy on Me. Med lite tur kan en USA-succé bli verklighet och vi får hålla tummarna för Markus och Adam.

***
WAS hemsida (weareserenades.com) har fått en uppfräschning och är värd ett besök. Jag har skrivit om We Are Serenades tolkning av Cross-låten "Ride Like the Wind" och vill gärna slå ett slag för låten igen. Covern finns under fliken "The Music Postcards" och är hur bra som helst.

***
Såg att First Aid Kit spelade hos Conan O'Brien i veckan och rimligtvis borde ju We Are Serenades få spela hos Jay Leno i vår.  Serenades är ju lite vassare än First Aid Kit och Leno lite vassare än Conan. Enkel ekvation.

***
WAS trevliga spotify-lista: http://open.spotify.com/user/interscopegeffenamorecords/playlist/0dmBM68m3PHO9rzfVXm5wu

***
USA-turnén för att promota Criminal Heaven börjar i Washington D.C. i öst och fortsätter genom landet och Kanada till Los Angeles i väst. Jag har länge sagt att inget slår Sverige om våren och sommaren men jag undrar om inte tillvaron i New York, Seattle och San Fransisco är lite vassare.
Turneplanen för We Are Serenades USA-turné ser ut enligt följande, i maj:
07 Black Cat Washington DC
08 Johnny Brenda's Philadelphia, Pa
09 Mercury Lounge New York, Ny
11 Knitting Factory Brooklyn, Ny
12 T.T. The Bears Cambridge, Ma
13 La Sala Rossa Montreal, Qc
14 The Garrison Toronto, On
16 Empty Bottle Chicago, Il
17 Triple Rock Social Minneapolis, Mn
20 The Media Club Vancouver, Bc
21 The Crocodile Seattle, Wa
22 Doug Fir Lounge Portland, Or
24 The Independent San Francisco, Ca
25 Troubadour Los Angeles, Ca

***
Vi hörs snart igen.
/J

I den lilla korsningen Stureplan

Det blev en oerhört bra spelning på O-baren i torsdags. Det är egentligen ganska sällan men viss musik får mig i viss eufori. Det kan vara när jag hör en särskild låt ute på krogen framåt morgontimmarna, när jag hör en låt på radion som jag inte hört på väldigt länge, eller när jag ser just Markus Krunegård live. När musiken känns i hela kroppen och när man är med på varje textrad. När det är så jäkla bra. Som på O-baren i torsdags.
Från första tonerna i Minusgrader rensar luften, via andra godbitar från Mänsklig Värme som Love of My Life, Vår Sista Dans och Korallreven, till den härliga avslutningen med "Askan är den bästa jorden"", "Ge mig ingen vit skit ge mig afrobeat"  (ösig!) och "Ibland gör man rätt, ibland gör man fel". Det blir inte mycket bättre än så.
Och en kväll som denna behöver Markus inte ens spela sin största hit Jag är en Vampyr. Det är ett styrkebevis, att Markus numera har så många bra låtar att han inte behöver spela sin största hit för att göra en konsert komplett.

Läsaren med signaturen H har sammanfattar konserten lite mer utförligt och bättre : 
Grym jävla spelning som innehöll det mesta. En packad och halvt förkyld Markus på utmärkt humör levererade fullt ut. Mellansnacket var intressant med roliga anekdoter och det var hela tiden ett bra riv i engagemanget på scenen. En lätt frustration över ljudnivån (som var märkligt låg i början och inte gjorde inledande "Minusgrader rensar luften" rättvisa) ledde till att han successivt på egen hand höjde gitarren så att det kulminerade när "Everybody hurts" kickade igång.

Några till av låtarna vi bjöds på var "Love of my life", "Vår sista dans", "Hela livet var ett disco" och "Korallreven & Vintergatan". Just K&V känns som en potentiell "allsångs-gigant" till sommarens festivaler. Den har allt som krävs för att förlösa dom där härliga känslorna i kroppen. Låten visar återigen vilket fantastiskt geni Markus Krunegård är och den växer och blir något annat, något större live. När 10 tusen sjunger med på någon grym festival kommer ni säkerligen förstå precis vad jag menar.

Mot slutet av spelningen när rösten började svika och "Askan är den bästa jorden" klingat ut kändes det som man fått så mycket mer än vad man hoppats på. Markus kände sig dock inte riktigt klar än utan frågade om vi ville höra mer. Efter ett kort och tydligen oenigt samråd mellan bandet på scen använde Markus sitt veto (med argumentet: "ingen av dom andra vill spela den, men det vill jag") och bjöd på den dansanta "Ge mig ingen vit skit ge mig afrobeat" där han passade på att vilade upp sin stämma inför avslutande och alltid lika fantastiska "Ibland gör man rätt ibland gör man fel".

***
Låtarna från Mänsklig Värme växer hela tiden och jag har kanske ett smalt spektra men jag tror inte vi får någon bättre musik från nån svensk artist i år. Ville bara säga det.

***
Idag, när det snöar ute fast det är i mitten på april, borde man bara sätta på "Birds" och gömma sig under sängen tills våren kommit tillbaka. Vi säger så.
/J

Ikväll!

Efter konserten på Kägelbanan trodde jag att jag skulle behöva vänta ända till sommaren för nästa Krunegård-konsert. Lyckligtvis blir det inte så. Redan ikväll är det dags igen, när Markus gör en mindre spelning på Obaren i Stockholm. Jag vet inte vad man ska förvänta sig men kul ska det bli. Jag är taggad, ni vet så där taggad som man blir när man hör inledningen på Jag är en Vampyr. Den känslan. Ikväll kör vi igen och det kommer säkert bli fantastiskt.
De flesta har inte haft möjlighet att se Markus i år än, men det kommer chanser. Sommarturnén kommer utökas med fler datum, förhoppningsvis från söder till norr, och höstturnén kommer definitivt att utspela sig över hela Sverige. Att Markus väntar med klubbturnén till hösten är inte fel. Fler hinner upptäcka plattan och låtarna och texterna hinner sätta sig. Klart att det är surt för dem som inte fått se Markus än, men när det väl är dags så kommer det att vara väl värt all väntan.

***
Närmast för Krunegård efter kvällens lilla konsert väntar en spelning på Parkteatret i Oslo, lördag kl 20.00 för de som är krokarna.

***
En ny spelning i sommar har dykt upp, den 5:e juli spelar Krunegård på "Sommartorsdag" i Borås. Förhoppningsvis blir fler datum officiella inom kort.

***
Nu är det bara en vecka kvar till We Are Serenades USA-släpp med Criminal Heaven. Mer om det senare i veckan.

***
Återkommer med rapport imorgon eller på lördag. Ha det fint tills dess.
/J

Nu är det tyst bara tyst

De blir färre för varje dag, människorna ute på stan med sina svarta vinterjackor och gråa halsdukar och fula mössor. Det om inget annat måste betyda att våren faktiskt är här. Klockan är kvart i sju och det är fortfarande ljust ute. För två månader sedan vid den här tiden var det becksvart utanför mitt fönster och utanför dörren var det temperatur för en isbjörn. Nu är det vår, ljust och ganska varmt. Men det hjälper inte mig idag. 
Man längtade efter våren och sen kom våren och sedan kom den dag när hjärtat inte ville vara med längre. Och det är så lätt att säga på förhand, att om man inte är lika kär längre så är det bara göra slut. Sen står man där själv och tvingas såra den man allra minst vill såra.

Vi hade aldrig någon låt som vi kallade vår, men jag hoppas inte att det blir "Vår Sista Dans". Det är visserligen en fantastisk låt, en av Mänsklig Värmes allra bästa, men oj så hjärtskärande.
"Från bästa vänner till nån man inte känner
Från kära älskling till en komplett främling
Sånt händer hela tiden
Sa du till mig när jag var liten
Men inte ett ord om att det gör så ont"

Det är en träffande text som vid varje lyssning berör och bränner i mig. Allt det där som händer i "Vår Sista Dans" har man ju dessvärre upplevt förut. De stela "vi är ju fortfarande vänner"-träffarna och känslan av att något väldigt fint försvinner ifrån en. Det gör verkligen ont. Men jag ska göra allt jag kan för att det inte ska bli så den här gången. Hon betyder för mycket för att bara bli nån man bara hör om.

***
Snart blir det bättre tider och då ska jag bara dansa till "Vår Sista Dans". För det är en otroligt medryckande låt och det kan mycket väl också vara den bästa förfest-låten från Mänsklig Värme. Sånt jäkla ös. Och om det blir fler singlar från Mänsklig Värme så håller jag tummarna för att det blir just "Vår Sista Dans". Vilken låt hade ni helst sett som nästa singel?

***
Vi ska inte släppa Vår Sista Dans riktigt än. I lördags spelade ju Krunegård låten i Nyhetsmorgon i TV4 och klippet hittar ni här: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=markus_krunegard_med_var_sista_dans&videoid=2179434

Missa inte heller Askan är den bästa Jorden som blev, om inte välspelad, så åtminstone underhållande:
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=markus_krunegard_med_askan_ar_den_basta_jorden&videoid=2179436

En tempofylld Everybody Hurts:
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=markus_krunegard_med_everybody_hurts&videoid=2179422

Jesper Börjessons intervju med Markus: http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=markus_krunegard_om_sin_musik&videoid=2179417

***
Bra intervju med Markus i Corren: http://www.corren.se/kultur/artikel.aspx?articleId=5980592

***
Nä, nu börjar det bli mycket text, vi spar resten till nästa inlägg. Vi hörs i veckan.
/J

Dagens man

Idag gick Mänsklig Värme rakt in på förstaplatsen över Sveriges mest sålda album. Det är oerhört roliga nyheter och det känns så jäkla välförtjänt för Markus Krunegård. Ett STORT GRATTIS till Markus, alla musiker på plattan, folket på Universal och alla andra inblandade. Ordet succé används alldeles för ofta men i detta sammanhang finns det inget mer passande ord för vad Krunegård åstadkommit med Mänsklig Värme.

Och ytterligare ett jättegrattis till Markus, som idag fyller 33 år. Du är bäst.


("Ja må han leva...")


***
Innan ni återgår till påskgodiset måste jag också passa på att tipsa om att Krunegård gästar Nyhetsmorgon imorgon. Missa ej.
Ha det fint allihopa så hörs vi nästa vecka.
/J

Så där håller det på och kallas livet

Efter en blytung tisdag begav jag mig hemåt igår, hem till familjen i Skåne för att fira påsk och för att komma ifrån allt i Stockholm. Det behövs ibland och särskilt denna veckan. Tågresan neråt var ingen höjdare, det måste varit 28 grader varmt i vår boskapsvagn och när tåget stannade i Norrköping för att ta upp fler passagare ville jag bara ut. Solen sken över staden och utanför mitt fönster rullade spårvagnen. Jag kunde inte låta bli att tänka på "Hela livet var ett disco" och raderna "fastnar med hjulen i spårvagnsspåren, framför tvn slickar såren". Och hade jag gått av tåget så hade jag nog känt igen andra platser från Markus låtar om Peking, så som Röda Stan och Södra Promenaden.

"På Promenaden" är ännu en av Markus Norrköpingsskildringar. Det är en vacker låt som lämnar lyssnaren med en bra väldigt känsla när Mänsklig Värme tagit slut. Texten är en självupplevd uppväxthistoria utspelad i Norrköping, bland annat med rader om hon som senare skulle bli hans fru ( "Jag bytte alla låsen på dom 1200 skåpen/ Ett av dom var ditt o nu är du min") och där Markus mamma återigen får dela med sig av sina visdomar. Det gillar vi.

Och jag har alltid gillat att Markus ofta refererar till Norrköping och sin uppväxt. Markus sätter ofta fingret på känslor och annat man väldigt lätt kan relatera till och detsamma gäller hans texter om Norrköping, som ofta går att applicera till vilken vanlig stad i Sverige som helst. Everybody Hurts fångar den där instängda känslan som man själv hade innan man kom iväg och de flesta känner säkert någon som slutade som Benny. Och så vidare och så vidare. Det är få artister som är lika förknippade med sin hemstad som Markus och jag tycker att det är en styrka. Det är ofta ingen ljus bild av Norrköping han återger, men den är äkta och väldigt enkel att känna igen, vart man än bor.

Markus må ha bott i Sthlm länge nu men han har alltid behållit underdog-mentaliteten som man ofta har när man flyttar en mindre stad till en större (tänk Napalm på Östermalm). Jag gillar det och känner själv igen mig.
Själv har jag bott i Sthlm i tre-fyra år och älskar staden, men jag kommer aldrig bli en av dem.  Samtidigt som min hemstad aldrig kommer att kännas "hem" på riktigt igen.

***
På tal om underbara Sthlm så gör Markus en ny spelning i hufvudstaden på torsdag. Det blir en mindre, exklusiv konsert för inbjudna på O-baren och vill man få möjlighet att komma dit ringer man följande nr: 073-788 22 74. Jag ringde till numret idag och inför skivsläppet och även om man vet att ingen kommer svara så blir man ju ändå smått nervös i väntan på telefonsvaren. Fråga mig inte varför.

***
Markus spelar en ny, väldigt fin, låt på Burmans i Umeå: http://www.youtube.com/watch?v=c-KT0V6HBEk&feature=relmfu

***
Jag har inte nämnt "London" än, jag upptäckte låten dagen efter skivköpet på Spotify och det blev så klart en fin bonus. Helt beroende framkallande och med skönaste ljudbilden. Love it! Återkommer mer till den en annan dag.

***
Markus i intervju om Mänsklig Värme i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article14623701.ab

***
Jag vet inte om det är klart men antagligen kommer Krunegård vara med i Nyhetsmorgon i påsk. Någon av dagarna, så håll utkik!

***
Hoppas ni får en fin påsk med feta påskägg. Vi hörs nästa vecka igen, då blir det en We Are Serenades-uppdatering och förhoppningsvis har vi även nya turnédatum för Markus.
/J


(source, tumblr:hejemmy)

Söndagsläsning

En väldigt bra Krunegård-vecka med skivsläpp, signering och konsert går mot sitt slut. Mänsklig Värme ljuder från vinylspelaren denna eftermiddag och det är musik som värmer så mycket att det kan snöregna hur mycket det vill där ute. Viss musik har den effekten på en och Krunegårds låtar har alltid varit uppflytande. Och efter att ha lyssnat på de föregående soloskivorna nästan lite för mycket så känns det väldigt bra just nu att få nya favoriter från Mänsklig Värme. Nya träffande texter, härliga fraseringar och briljanta låtar. Jag skrev lite om skivan tidigare i veckan och jag kommer att återkomma till de nya låtarna allteftersom på bloggen. Håll utkik.

***
Förra veckan fick vi också väldigt bra besked inför sommaren. Krunegård blev klar för Peace & Love i Borlänge och sedan var det inte så mycket att tveka på för min del. Jag har velat åka till P & L länge men som sommarvikarie på en tidning är det inte alltid så lätt att få ledigt på just sommaren (ganska uppenbart). Men i år har jag två veckors semester och i år blir det äntligen P&L. Enligt en del rutinerade P&L-besökare har man redan missat de bästa upplagorna ("Du skulle varit med 2010" osv osv" men ibland är jag optimist och jag tror att årets upplaga blir den bästa. Line-upen hade kunnat vara bättre än i nuläget, men oavsett, den viktigaste artisten är bokad och då är jag nöjd. Har vi bara vädret med oss de sista dagarna i juni så lär det bli några episka sommarkvällar. Mycket glädje och förhoppningsvis mycket mänsklig värme. 

Krunegård är också klar för Putte i Parken, som utspelar sig i Karlstad den 4-7 juli. Fler festivalspelningar rasslar nog in de närmaste veckorna.

***
Krunegård gästade Umeå Open igår och det såg ut enligt följande: http://www.rockfoto.nu/artists/markus-krunegard/20120331/16238

En recension om samma spelning+ en intervju lite längre ned på sajten: http://www.vk.se/606330/krunegards-musik-doftar-arena

***
Mänsklig Värme låg etta på Itunes-listan över mest sålda album i Sverige igår lördag. Nu ligger den trea men vi får hoppas att den kämpar sig upp till förstaplatsen igen. Det är den värd.
Mänsklig Värme har hyllats unisont av Sveriges kritikerkår och skivans betygsnitt är en av årets bästa. Du hittar de 24 stycken av recensionerna här: http://kritiker.se/skivor/recension/?skiva=Markus_Kruneg%C3%A5rd__-__M%C3%A4nsklig_V%C3%A4rme

***
Som jag tidigare nämnt har PSL intervjuat Krunegård om plattan och de två sista delarna av intervjun finns här: 
http://blogg.svt.se/psl/2012/03/30/titta-det-skulle-varit-hogre-hi-hat-intervju-med-markus-krunegard-del-3/

Läs gärna också Per Sinding-Larsens text om Kägelbanan-konserten: http://blogg.svt.se/psl/2012/03/30/jag-ar-inte-langre-en-vampyr-jag-ar-en-popstjarna-den-makalosa-markus-krunegard-forvandlingen/

***
En kille som skriver läsvärt om Krunegård nedan (även om jag inte håller med om allt)
http://finpop.blogspot.se/2012/03/mansklig-varme-fran-promenaden.html

***
Det var all söndagsläsning jag hade. Ha det fint allihopa så hörs vi.
/J