Men alla låga tankar finns kvar

Krunegård bjöd på en tight och suverän spelning på KB i Malmö. Publiken var lite sega till en början men sedan körde Krunegård o C/o över oss totalt med låtar som ingen kan stå emot. Och än en gång övertygades jag om att Krunegård är det bästa man kan se på en svensk scen 2012. Så är'e. Egentligen skulle jag ha sett honom igen i Uppsala men pengarna sinar rejält nu. Jag hade knappt råd att komma tillbaka till sthlm men jag gjorde det och sen drack jag för pengar jag inte har. Så nu sitter jag här med huvudvärk och ångest. Jag gör så många dumma saker och inget spelar någon roll längre. Det enda som spelar roll är nästa fylla, den som jag inte ens har råd med. Men ska försöka ta det lugnt nu och tagga till igen tills Krunegård gästar Norrtälje. Det kommer bli fint.

***
Just nu är jag helt såld på Dystra Utsikter och Munspelsdåren. Ibland snöar man in sig på några speciella låtar och för närvarande kan jag inte sluta lyssna på Dystra Utsikter och Munspelsdåren. De är så jävla fina och Dystra Utsikter ger mig någon slags hopp. Förhoppningsvis kommer någon snart som är min väg ut från samma sega sörja.
 
Gud. Gud om du finns hjälp till
Jag vill, jag vill, jag vill
jag vill mycket mer än det här
Mycket mer än allt det här
Hade nästan slutat tro
på mina egna kloka ord om att allting ordnar sig
men det var innan jag kände dig

***
Vi hörs i helgen igen.
/J
 

Prinsen av Peking, Kungen i Sverige

Jag har fortfarande inte hämtat mig från gårdagens Markus Krunegård-manifestation på Cirkus. Ofta använder jag stora ord om Krunegård, det är fantastiskt, otroligt och bäst. Så jag vet inte riktigt vilka ord jag ska använda den här gången. För gårdagskvällen slog allt. Krunegård är fantastisk och han har aldrig varit lika fantastisk som igår. Det var den bästa konsert jag sett och upplevt, rakt igenom. Tre band som gav allt och fick allt tillbaka av publiken, nån slags besvarad kärlek som kallas publikatmosfär. Det var en mäktig kväll.
 
Laakso steg in till publikens jubel runt 19.40 och inledde med "Worst Case Scenario" och för mig är det typ världens bästa låt och den fick mig helt ur balans. Det blev minst sagt lite blött i ögonen. Inte bara för låtens skull utan också för att få se Sveriges bästa popband tillsammans igen. Det var överväldigande på ett fint sätt. Jag var inte riktigt med på tåget när de spelade live senast 2009 och när jag såg dem 2007 var jag inte riktigt med i matchen. Det var jag nu.  Underbart är kort men när Worst Case Scenario var slut kom "High Drama" och det behöver väl inte kommenteras ytterligare. Laakso följde sedan upp med "Confident is Sexy" (spelats live förut) och smärtande vackra "Death of US". Innan spelningen hade jag haft lite tankar på att Laakso kanske skulle spela en ny låt men jag vågade inte hoppas på det, det var nästan att begära lite för mycket. Men vi fick en ny låt och det är ju inte minst ett väldigt lovande besked inför fortsättningen. "Så här låter framtiden" sa Markus och körde igång "Always Inviting Trouble" som var riktigt ösig och hård. Det var lite som att bli överkörd av ett snabbtåg och jag kan inte vänta tills låten släpps på skiva (för det får vi väl hoppas?). När, eller om Laakso gör comeback, lär de komma tillbaka med full kraft. Nästa låt blev "Västerbron" och tillhörande allsång, helt enkelt otroligt bra. Konserten avslutades med episka "Someone Someone" och det blev ett väldigt bra avslut. Vi hade gärna hört ännu fler låtar men den här teasern inför framtiden var mer än tillräcklig. Redan där hade jag kunnat gå hem väldigt lycklig. 
Men då hade det bara börjat.

En halvtimme efter Laakso spelat klart var Krunegård tillbaka. Jag har sett Krunegård ett par gånger tidigare i år och även om det varit bra har jag ändå känt att han kan ännu bättre. Och helt klart har Krunegård hittat rätt till höstturnén. Det har låtit väldigt bra om höstens tidigare konserter och som Krunegård levererade igår. Det känns som att Markus hittat nyckeln till att få ut det mesta av varje låt, och särskilt de nya låtarna känns mycket mer genomarbetade nu än i våras/somras.
Markus inledde med MInusgrader Rensar Luften och jag älskar hur han bygger upp låten live, det låter så pampigt och starkt. Bandet levererade sedan Everybody Hurts som aldrig låtit bättre, Markus sjöng första versen ensam innan låten började om och bandet drog igång på full kraft, så himla effektivt. Efter låtar som "Hela Livet är ett disco", "Vår Sista Dans" "Vampyr", och allsång på "Askan är den bästa jorden" kom konsertens största höjdpunkt: "Korallreven och Vintergatan". Så otroligt mäktig. Den låter så jävla bra nu, allt bara stämmer. Publiken sjunger med i kördelen och mitt i låten kör Markus igång ett härligt brandtal innan låten bara urartar i "Mänsklig värme, snälla kom närmre!". En riktig urladdning på alla sätt. 
Och när vi ändå är inne på urladdningar. Jag vet inte efter vilken låt Hets kom in men helt plötsligt stod de där tillsammans igen och rev av smått ursinniga "Neråt bakåt". Helt otroligt riv. Sen blev det mer eller mindre glädjekaos där jag stod, till tonerna och öset av "Hasses brorsas låtsassyrras fest kompis fest". Hets avslutade sedan med "Trist Javisst" och det var galet och galet bra. Jag önskade några låtar igår på bloggen men jag hade inte velat byta in enda mot de vi fick höra, för det var så bra. Kan man önska en comeback av Hets också?
Första extranummerna med Markus bestod i urstarka "Hollywood Hills", "Love of my Life", "Ibland gör man rätt" innan Markus kom tillbaka en sista gång för Stjärnfallet, ackombanjerad av ett dragspel. Det var så vackert och bra. När jublet hade allt lagt sig efteråt och lamporna tänts fortsatte allsången på Stjärnfallet och det var så fint. 
Den var en sån kväll när allt stämde och Markus konstaterade själv på Instagram efteråt att det var hans "livs kväll". Själv är jag så otroligt glad att jag fick uppleva den. 
Och ni som inte sett Markus i höst än har något att se framemot. Har ni möjlighet att se honom i höst, så gör det. För Markus Krunegård har aldrig varit bättre. 
 
Spelningen från igår kommer sändas på radio imorn på Musikguiden och jag hoppas att det framgår hur jäkla bra det var. Det är inte alltid det går igenom rutan eller radion, men det borde göra det nu. Ska ni se Krunegård senare i höst så lyssna inte på gårdagens konsert, ha det framför er istället. Det blir något särskilt. 
 
Nu får man försöka ladda om till fredag och Malmö-spelningen. Puh.

Nu kör vi!

Bara timmar kvar till konserten och pepp-termometern tickar uppåt hela tiden. Tydligen köar folk redan utanför Cirkus och vilken kväll vi har framför oss. Det var väldigt längesen jag mådde så här bra på en söndag. Söndagsångesten är utbytt mot glädje och förväntan och snart är det dags för finaste Laakso/HETS/Krunegård. Nu kör vi!
 
Jag utlovade HETS-pepp men snart får jag sällskap och ska börja förfesten, så lite kort nedan bara. Tre låtar jag gärna vill höra från HETS ikväll:
- Gud va Bra: Min absoluta favoritlåt från HETS, bara älskar den underfundiga refrängen som jag känner igen mig mycket i. 
- Napalm på Östermalm: Öset är underbart och texten likaså, om den där underdog-känslan man bär på när man kommer från landsorten till storstan. 
- Älskad är inget jag vill bli: Älskar intensiteten i låten och Markus engagemang.
 
Signaturen H bidrog med en mycket läsvärd Laakso-önskelista till ikväll och jag blev om möjligt ännu mer taggad när jag läste den: 
Del 1: Jag har själv försökt få ihop en tänkbar lista till Laaksos "förbandsspelning" på söndag. Det är så oerhört svårt att välja bort låtar, men om man ska göra en slags blandning mellan publikfriare och personliga favoriter så hade min lista sett ut så här: 

1. High drama - en stark öppnare som ska få alla decibel-mätare i Cirkus att sprängas av allsång, det ska som du säger vara en rivig start. 

2. Lack of blood - det finns ett klipp uppe på youtube när dom spelar denna live i Malmö, titta på det så kommer ni förstå varför jag gärna vill höra den live på söndag. Markus längre instrumentala delar i låtar som "5:e försöket", "Samma nätter väntar alla" och "Lack of blood" är verkligen en fantastisk uppvisning i musikentusiasm. 

3. My gods - för att det finns få andra låtar som jag tycker om att sjunga med till lika mycket som denna. Falsett-biten mot slutet är så grymt bra. 

4. In my blood - en Markus i falsett är en härlig Markus. Så fint som han gör det i denna fantastiska låt gör att man hoppas få höra det live. Bara det inte blir som på Debaser 2005. 

5. Stay tuned to my love - den distinkta tonen av ångest i Markus röst han levererar som om det vore hans sista kraftansträngning i livet under det avslutande "it's never gonna end" är oerhört starkt. Denna live kan bli hur bra som helst. 

6. Worst case scenario - återigen som du sa så är detta en av 2000-talet absolut bästa låtar, mer behöver man inte säga. Eller jo, att få se Markus leva sig in i låten till den grad att han börjar epilepsiskaka av glädje skulle vara mäktigt att uppleva live.
 
7. Västerbron - Tänk er Markus underbara mellansnack som han brukar köra för att introducera vissa låtar där man kan ana vad det är för låt som kommer och Markus skulle säga något i stil med att "det finns ju en bro som ligger väldigt nära här som jag hatade att gå på en gång i tiden", tanken på att hela Cirkus får taket att lyfta i ett glädjeskrik när alla typ samtidigt inser vilken låt som kommer ger mig lite gåshud redan nu. 

8. Someone somewhere - fullständigt älskar hur låten trappar upp steg för steg för att mot slutet slutligen explodera i ett enda stort musikinferno 

9. Norrköping - att samtliga i lokalen (förhoppningsvis) kan varje ton och textrad i den här låten är skäl nog för att den bör vara med på setlisten, unisont extas! 

10. The death of us - Jag har just nu svårt att se en annan låt som skulle passa bättre som avslutning än just denna. Om vi tänker oss att varje "we" och "you" i texten handlar om Laakso och "if I had the chance to start all over again, I would do this again and again and again with you" så kommer det bli svårt att hålla tillbaka tårarna. 

Bubblare: 
This Spring, Fight the fight, Right back at you, Never satisfied, Clear, Once again late at night och det vore mäktigt med en ny låt.
 
***
Följ PSL:s liverapportering ikväll om ni inte kan vara på plats: http://blogg.svt.se/psl/2012/11/09/extra-extra-psl-livebloggar-fran-markus-krunegards-konsert/
(Och visst låter det lovande: "P.S För er som inte lyckats få biljett och inte kan ta del av stämningen på plats väntar en överraskning nästa vecka…"
 
***
Klipp med http://blogg.svt.se/psl/2012/11/09/musik-med-markus-krunegard-3/
 
***
Markus fortsätter att riva ner fina recensioner på sin turné och gårdagens spelning på Trädgården i Göteborg var tydligen inget annat än en succé på alla sätt: http://www.gp.se/kulturnoje/1.1125504-allt-later-sa-otroligt-bra
 
***
Så, ursäkta om inlägget blev rörigt. Jag är lite för hypad och stressad för att blogga just nu. Nu blir det fest med Laakso, Krunegård och Hets, vilken kväll det kan bli alltså (och jag som ska på arbetsintervju imornbitti haha...). Vi hörs allihopa!
/J

Soloturnén igång/Laakso-pepp

Markus Norden-turné är igång för fullt och hösten känns genast lite ljusare. Första Sverige-spelningen på turnén var på hemmaplan i Norrköping i torsdags och efteråt benämnde Markus den som "topp 5 gig ever" på Instagram. Det känns ju väldigt lovande, utan tvekan är Markus och bandet riktigt taggade och på tårna.
På tal om Instagram så rekommenderar jag er som har appen att kolla in haschtaggen #markuskrunegård. Instagram har mer eller mindre översvämmats med bilder och kärlek till Markus efter de senaste spelningarna och det är så roligt att se. Även om Markus spelat en del i år så är höstturnén en första chans för många att se honom live i år, och framförallt för de som är under 18. 
Själv tror jag att höstens spelningar blir årets bästa, till skillnad från sommarens festivalspelningar kommer publiken nu enbart för Krunegårds skull. Det ger en helt annan atmosfär till spelningarna. Dessutom är Krunegård inte begränsad av särskilda speltider och kan spela vad han känner för. 
Läsaren Mattias var på plats i Norrköping i torsdags och bidrog med setlisten. Det är roligt att Krunegård överraskar med "Sörmanlandsleden", jag hoppas att fortsätter i den stilen och spelar en annorlunda live-låt då och då. Det kan vara "Munspelsdåren", "Prinsessan av Peking" eller "Ingenting är Vettigt 03.30", nån som inte spelas så ofta live. 
Det ger ett extra spänningsmoment och särskilt för oss som besöker flera spelningar. 

Setlist Norrköping:

Minusgrader
Everybody Hurts
Hela livet var ett disco
Vår sista dans
Vi dansar bättre utan kläder
Askan är den bästa jorden
Sörmlandsleden
Jag är en vampyr
Korallreven och vintergatan

Encore

Hollywood Hills
Love of my life
Ibland gör man rätt, ibland gör man fel

Encore

Stjärnfallet

(Härligt att han kör Stjärnfallet, den får gärna finnas med på alla spelningar på turnén). 


***
Turnén fortsätter nu till Finland för två spelningar innan Göteborg på lördag. Det ska också nämnas att förband på spelningarna är duktiga Magnus Ekelund & Stålet.

***
Och så, på söndag, är det dags för årets comeback i musik-Sverige. Sveriges bästa popband Laakso är tillbaka på scenen och vilken fest det kommer bli. Cirkus är så gott som slutsålt redan och 19.30 står David Nygård, Lars Skoglund, Mikael Fritz och Markus Krunegård på scen tillsammans för första gången sedan 2009. 

Jag har satt ihop en önskelista om tio låtar jag vill höra live. Att begränsa sig till tio låtar är ingen lätt uppgift med tanke på hur många fantastiska låtar Laakso gjort, men här är mitt bästa försök:

Låt 1: In My Blood: Jag vill bara att Laakso kör över publiken inledningsvis och bara öser på, och vilken låt kan då passa bättre än fantastiska "In My Blood"?. Tänk energin sista en och halv minuten...

Nästa låt börjar lite lugnare för att bara urarta till slut. 2 Demon och jag älskar avslutningen när Markus skriker sönder sig:
"tonight I'm breaking the rules you're making
tonight I'm showing you are all mistaken
tonight tonight tonight
I'll see so that all things get right

...Sedan kan det vara dags att sänka tempot lite, förslagsvis med härliga 3. Dropout. Allsång!

Dags att höja tempot igen: 4. High Drama! Kommentar överflödig. 

5. Norrköping: När publiken ändå är uppvärmd så är det bara att fortsätta. Vid det här laget hade min röst gett upp.

6. Worst Case Scenario: Det finns så mycket smärta och ångest i denna låt och så som Krunegård sjunger varje ord förstår man att det är självupplevt. Den känns så uppriktig och äkta och ja, det går inte att ta ut nån särskild versrad för texten är så jävla bra rakt igenom. Fantastiskt bra vers, fantastiskt bra refräng. En av 00-talets bästa låtar. 

7. Västerbron: En av mina absoluta favoritlåtar som jag lyssnar på mer eller mindre varje dag. 

8. Once Again Late at Night: Så jäkla tung. Hoppas hoppas att denna kommer på söndag. 

Sen en sanslös vacker avslutning med 9 The Death of Us: och 10 Someone Somewhere.

Vad tycker ni om den setlisten? Vilka låtar hade ni velat höra på Laaksos comeback?


Det här var mina önskelåtar men det finns så väldigt många som jag lika gärna vill höra, bubblare som "This Spring", "Aussie Girl", "Dancing Queen", "Long Beach", "My Gods", "Hang me in the Christmas tree", "Month of Mist" osv osv.
Vi kommer få höra väldigt väldigt bra låtar på söndag i allafall, det står klart. Och ju mer jag tänker på det, så vore det konstigt om inte konserten i sin helhet spelas in. Det är ju ändå "One Night Only" och även om Laakso kanske kommer göra fler spelningar lär aldrig Laakso/Krunegård/Hets stå på samma scen en och samma kväll. Dags att vakna SVT. Spela in och sänd på prime time senare i vinter: Markus Krunegård med vänner önskar en god jul, kl 15 julafton, svt1. Vi säger så va?

***
Jag tror det blir riktigt roligt på söndag och jag hoppas framförallt att Laakso har roligt. Så roligt att de vill fortsätta spela tillsammans. För Laakso behövs och det har responsen på deras comeback redan bevisat. Och publikresponsen på söndag kommer bli något extra, det är jag säker på. 6 dagar kvar, nu är det nära.

***
Vi hörs framåt helgen. Då med en HETS-önskelista och mer pepp. 
/J