Sverige är för litet, livet är för kort

Krunegårds "New York" har gått på repeat de senaste dagarna, och för varje spelning blir jag mer och mer taggad på att åka iväg. Det är en helt fantastiskt låt och den kommer bli mitt soundtrack de närmaste veckorna. Varje dag när jag vaknar upp i Brooklyn ska jag köra igång "New York" samtidigt som jag peppar för ännu en dag i världens bästa land. Jag hoppas inte min kompis värdinna har något emot det, annars lär hon sig säkert älska låten efterhand.
Krunegårds musik brukar gå hem utomlands. Förra gången jag var i USA spelade jag Laakso för min brors vänner i Los Angeles. De gillade verkligen vad de hörde, även om en av dem lade till lite syrligt "Is he singing in swedish och english?". Men som sagt, de uppskattade låtarna och särskilt "Västerbron". En annan gång spelade jag "Jag är en vampyr" på ett hostel i Rio de Janeiro. Kan ju avslöja att det blev ett jäkla ös, även om jag stod för hälften av öset själv.
Så Krunegårds musik brukar få följa med även utomlands, jag klarar mig som sagt inte utan den alltför länge. Denna resa utgör inget undantag. Jag åker imorgon och är hemma igen den 18 oktober. Jag ska försöka skriva nåt inlägg "over there", annars hörs vi igen om några veckor. Sen dröjer det inte länge till höstturnén, det blir nästa stora grej att se framemot för min del och en anledning att komma hem igen.
 
Ha det bäst alla snälla läsare så hörs vi snart.
/J

Så är'e

Det har varit en mördarvecka med för mycket jobb på dagarna och för mycket att göra på den lilla tiden jag haft över efter arbetet. När jag gick in på Spotify för en stund sen var det några sekunder kvar av Laaksos "Dancing Queen" och jag insåg att jag inte loggat in sen i lördagskväll. Det är en väldigt lång tid för mig och ett tecken på att det varit hektiska dagar. Normalt måste jag ha min Krunegård-dos varje dag. 
Men, nu är jag inne på upploppet och imorgon gör jag min sista dag på jobbet. På måndag flyger jag till världens bästa land mot semester och nån slags frihet. Jag ska verkligen njuta, men inte förrän jag är på plats i NYC. För jag är flygrädd och räknar alltid med minst 30 procents risk att planet kraschar ("mellankraschar i Reykjavik.."). Men om nu det ska hända så hoppas jag att det händer på hemresan, så jag hinner uppleva New York först.
 
På måndag släpps "Dansar bättre utan kläder" digitalt och själv ska jag passa på att ladda ner låten på Itunes före tåget anländer till kastrup och dyra danska internettaxor. Jag gillar låten men det är inte ett av Krunegårds mästerverk, ingen låt som jag skulle vilja byta mot någon från Krunegårds fyra plattor. Samtidigt får man ta den som den är, en enkel och dansant låt som borde fungera väldigt bra på klubb och fest. Det räcker gott så. Det verkar inte heller vara en singel i vanlig mening, att den föregår ett album. Universal skriver i sitt pressmeddelande: " Skriven i sommar och inspelad tillsammans med Jari Haapalainen är den en liten present till höstens publik som sjungit sig hesa till låtarna på Mänsklig Värme.".
Så förhoppningsvis får vi dansa till den live i höst. Det blir fint. 
 
Krunegård säger själv: "Taking roligt back" låter som nåt Eddie Medusa kommit på men det är det inte det är min nuvarande devis. i linje med denna ledstjärna har jag jobbat med gamla vänner, "taking gamla vänner back", Jari Haapalianen o jag har producerat o Chrille Roth skötte tekiniken o mixade låten. det skulle bli rock men blev DAF möter CURE möter KLF möter Markus Krunegård ungefär. Vi danasr bättre utan kläder heter den o det är sant."
 
 
Så här tycker DagensKrune-läsarna om singeln (tack för era svar):
 
"Oj, jag vet inte vad jag ska säga eller vad jag tycker om låten. Det är inte kärlek vid första ögonkastet men efter fem gånger känner jag att låten har potential att låta jävligt bra även i mina öron, men den är speciell och kräver flera lyssningar. Är dock lite tveksam till introt, låter som vilken melodifestivallåt som helst, men det är ju bara en bråkdel av låten och sen kommer den verkligen igång! Krunis slutar aldrig att överraska och det är med en sån här låt jag förstår varför jag fullkomligt älskar hans musik!" /Sofie

"Haha fy fan vad oväntat! Skum låt men med potential." /Mattias Stålnacke

"Minns ni den "tidiga versionen" av "Askan är den bästa jorden" som också spelades på musikguiden någon vecka innan skivsläppet? Jag tror att den för övrigt länkades här på bloggen också. Den lät inte precis som albumversionen gjorde senare. 
Hursomhelst. Det jag vill få sagt är att det kan komma att bli små justeringar i "Vi dansar bättre utan kläder" också. Bara för att den nu släppts på radio betyder det nödvändigtvis inte att det är någon slutlig version som den kommer att låta på uppkommande singel/album. 
Annars håller jag med om att det verkligen är en catchy låt som växer för varje spelning. Intressant att Krunegård vågar och vill ta någon slags ny mark med sin musik hela tiden. Även om låtens sound enligt mig påminner en del om ljudbilen på "Prinsen av Peking". Den hade passat bra på den skivan. Klubbvänlig och en härlig text att sjunga med till. Jag hoppas att den spelas mycket när man är ute!" /H

"Har lyssnat på den hur mycket som helst och ÄLSKAR den!" /Camilla Andersson

***
Krunegård kan få en stjärna på PSL:s "Walk of Fame, rösta gärna: 
http://blogg.svt.se/psl/2012/09/21/walk-of-fame/

***
Återkommer lite kort på söndag. Ha det fint alla!
/J

Nya singeln släppt!

När jag skrev på bloggen igår trodde att jag "Vi dansar bättre utan kläder" skulle släppas senare i höst eller vinter. Men så från ingenstans dök den upp i Musikguiden ikväll. Och om det var överraskande så var det bara början. För "Vi dansar bättre utan kläder" har efter sommarens spelning fått en helt annan skepnad under de senaste månaderna. Från en rivig rocklåt har den har utvecklats sig till en synthsmäll rakt i ansiktet. Och jag vet fortfarande inte vad jag tycker, men jag tror jag gillar den. Låten har bra ös, den rätta nerven, och kommer bli underbar att dansa till på klubbarna och fester i höst. Kanske hade jag föredragit "Vi dansar bättre utan kläder" som den spelades i somras, men det är kul att Markus ständigt förnyar sig och testar nya saker. Och jag har redan abstinens efter att få höra den igen, trots att jag hört låten fyra gånger senaste timmen.

Så, vad tycker ni? Flipp eller flopp?
 
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4067&artikel=5273860
 

Vi dansar bättre utan kläder, basen och din hud är allt jag känner

Att göra någonting kreativt, eller bara en sån enkel sak som att diska, känns som en övermäktig uppgift på mina söndagar. Jag är viljelös, trött och lite lat. Men en kortare nyhetsuppdatering ska jag få ihop innan jag rasar ihop på soffan igen. 
Igår bestämde jag mig för att skaffa Instagram, som vanligt är jag sist på bollen och först nu inser jag att det är på Instgram "det händer", snarare än på facebook. Och Markus Krunegårds instagram levererar.  
I veckan lade Markus upp en ny bild från en ljudmix med orden "Så ser den ut, nya singeln. Vi dansar bättre utan kläder". Mer svar fick vi inte men det låter ju onekligen väldigt lovande. Med de orden får man räkna med att Markus jobbar på ett nytt album, eller åtminstone en EP. Och "Vi dansar bättre utan kläder" kan bli hur bra som helst. Jag skriver "kan bli" för egentligen har vi bara hört "demoversionen", när Markus spelade låten på P3 Sommarsession dagen efter att han skrivit den. Redan då hade låten den där speciellla Krunegård-nerven och med en urstark refräng. När Krunegård nu fått fila på text och sound så kommer studioversionen vara ännu bättre. Frågan är när vi får höra resultatet.
 
***
Markus kommer medverka på hyllningsplattan till vännen Mauro Scocco, som nyligen fyllde 50 år. Skivan heter "Mauro Scocco 50" och artister som Krunegård, Plura, Newkid och Kleerup kommer att tolka låtar från Scoccos låtskatt. Plattan släpps 24 oktober och jag vet i nuläget inte vilken låt Krunegård kommer tolka. Fast hade jag fått önska hade det blivit "Julia". 
 
***
Läsaren Viktor påtalade för ett tags sen likheterna mellan Magnus Ugglas "Sommartid" och Markus "Love of my Life". En hyllning eller slump? Bedöm själva: http://open.spotify.com/track/01DjfHntoD0H89aEQuHhsc
 
***
Ståplatsbiljetterna till Laakso+hets+Krunegård den 11 november är utsålda! Fortfarande finns det sittplatsbiljetter kvar så skynda att boka om ni inte gjort det. Mer Laakso/Hets-pepp på Dagens Krune inom kort.
Vi hörs.
/J

Mot bra tider, kanske.

 
Det är fortfarande grönt ute men visst känns det som höst i luften. Normalt brukar det få mig ur balans, att mörkret är på väg in och att värmen och ljuset kommer hålla sig borta alldeles för länge. Det brukar lösa sig ändå och förra hösten var fin, men just det där skiftet mellan sommar och höst ger mig ångest. Men i år kanske man kan ta sig an hösten på ett annat sätt, man behöver inte må dåligt bara för att. Jag ska i alla fall göra ett försök, inte börja tappa fart redan och inte vara mörk i sinnet. Det kommer bli en bra höst, det intalar jag mig i alla fall. Bara en sån sak som Laakso.
 
Läsaren H om Laaksos återförening 11 november: 
"Är det ens värt att försöka gissa hur upplägget kommer att vara? Äh, om man ska vara något realistisk så blir det väl som så att "Laakso" agerar förband till "Markus Krunegård". Sedan kommer Krunegård att ha "HETS!" som "special guest" och spela någon låt med bandet under "sitt set" som soloartist. Att det blir som PSL tror/hoppas med en ren och skär blandning av låtar från alla tre uppsättningarna känns tyvärr inte så troligt med tanke på att det skulle bli ganska osexigt med bandbyte varannan låt. 

Laakso-medlemmarna kör en renodlad Laakso-setlist som förband. Sen fortsätter Krunegård med sitt material som han spelat hela sommaren (hoppas på några överraskande val av låtar), och HETS! (med SAMTLIGA medlemmar på plats, förhoppningsvis!) hoppar in någonstans där och river av några härliga låtar. Noterbart är att konserten börjar redan 19:30. Bäddat för en cirkus 3 timmar lång projektering av Krunegårds musikaliska karriär? Hoppas! 

Det går förstås aldrig att veta riktigt säkert med Krunegård. Det ska dock väldigt mycket till för att det blir ett antiklimax. Med det här upplägget kan det väl inte bli så mycket annat än sjukt jävla grymt? Man kan spekulera länge och vilt. Men jag vet, att den som LEVER får se!"
 
Jag kan inte annat än att hålla med, jag tror på ett liknande upplägg. Och det enda som kan leda till ett antiklimax är väl ens egna alldeles för höga förväntningar. Men det är kul att ha skyhöga förväntningar, jag vill att konserten ska bli fantastiskt och ända fram tills 11 november kommer kvällen att vara fantastisk. Och förhoppningsvis kommer kvällen vara fantastisk även efteråt.
 
***
Krunegård drar igång höstturnén den 1 november i Norrköping och solokonserterna ska inte komma i skymundan av en konsertkväll. Krunegårds kommande turné kan mycket väl bli den bästa. Han har sitt bästa låtmaterial i ryggen och till skillnad från sommarspelningarna så har han mer utrymme och tid nu. Det är också något särskilt med klubbspelningar, när varenda en i publiken är där av samma anledning och tillsammans skapar en jäkla stämning. Det kommer bli några fina kvällar. För egen del blir det förhoppningsvis Malmö, Uppsala och Cirkus då.
Krunegård har för övrigt lagt till två finska datum till höstturnén, han kommer spela i Esboo den 6 november och den 7:e i Helsingfors (where the streets are wide...)

***
Nu måste jag vila huvudet lite igen. Mer Krunegård, Hets och Laakso-pepp nästa vecka.
/J
 
 
 
 
 
 

This must be it

När det gäller Krunegård borde man kanske förvänta sig det oförutsägbara, men att Hets, Laakso och Krunegård skulle stå på samma scen, samma kväll - det är bara så sjukt. Jag kan inte vänta så länge, jag vill bara ha den 11 november nu. Det kommer bli en urladdning utan dess like, både för Krunegård och bandmedlemmarna och för publiken. Svett, tårar och allt det där. Laakso alltså, de har inte spelat sedan 2009 och nu ska de lira ihop igen om två månader. Bara sådär, så typiskt Krunegård. Vad som händer sen återstår att se. Kanske är det bara en engångsgrej, kanske känner bandet för hela grejen igen och drar ihop en skiva och turné. Laakso kan vara 2000-talets bästa svenska popband, nu är det dags att ta tag i 2010-talet. Vi behöver er. 
 
Och Hets, jag älskar deras skiva och jag har länge grämt mig över att jag inte fick se dem live. Nu blir det av. Två månader kvar. Det kommer bli, just det, fantastiskt. 
 
Jag får samla tankarna lite till söndag, kanske vet vi mer om Krunegårds stora kväll då. Egentligen borde vi börja en blogg-countdown inför konserten redan nu, men vi spar på den lite. Men på söndag alltså, då grottar vi ner oss mer i det här. Hörs då.
 
***
Per Sinding Larsen om nyheten:  http://blogg.svt.se/psl/2012/09/07/sa-ska-det-lata-latlistan-for-den-storsta-krunegard-kvallen-i-varldshistorien-ar-klar-redan-nu/
 
***
 

(Ni som följer Markus på Instagram måste ju fått en chock. Jag måste verkligen skaffa instagram.)

GUD VA BRA!

HETS+LAAKSO+KRUNEGÅRD = SANT! 11 november, vilken jävla kväll det kommer bli. (Återkommer sent ikväll eller i helgen). /Glad kille.