Kicken! (Peace & Love!)

Sovsäcken, krunegårdtröjan, knäckebrödet, vinet och ölen - allt är nedpackat och nu är man redo för avfärd till Peace & Love. Jag är egentligen inte redo för själva campinglivet, det blir jag nog aldrig för det finns få saker som jag har svårare för. Men jag är redo för att festa i fyra dagar, hänga med fina vänner och lyssna och dansa till väldigt bra livemusik. Då kan man stå ut med att tälta och gå på utedass några dagar. 
Det kommer en del bra band och som vanligt har man 10-15 artister/band man vill se på förhand. Det brukar sluta på hälften, man fastnar på campingen eller fastnar någon annanstans.
Men fredag 19.45 kommer jag stå längst framför Eldorado-scenen. Då är det äntligen dags för, ja ni vad...och det kommer bli helt fantastiskt, det vet jag bara. De säger att det ska regna på fredag och det kan regna sönder hur mycket som helst, det kommer ändå bli fantastiskt för det är världens bästa Markus Krunegård som spelar. Men vi hoppas såklart på sol, det brukar ge en extra kick till publiken även om jag själv kommer vara taggad så det räcker och bli över ändå: 




Och redan kl 16 spelar Krunegård i P3:s Sommarsession på Tropico-scenen, så glöm inte att ratta in radion då. Jag återkommer eventuellt med en liverapport från festivalen på fredag, om jag har batterier på mobilen och så. Och om den där blogg-appen fungerar. Ha det fint och håll tummarna för fint väder de närmaste dagarna. Nu kör vi!

Sommaren med Markus

Mycket har hänt sedan sist. Markus har; påbörjat sin sommarturné, släppt turnédatum för hösten, blivit klar för Allsång för Skansen, släppt musikvideo till en akustisk och helt fantastisk version Hemma av Börjar Nästa Dag. Dessutom känns det som att det är sommar på riktigt nu.

Det var alltså i fredags som Markus drog igång sommaren med spelning på Hultsfredsfestivalen. Bloggar och tidningsrecensioner berättar om en lyckad och välbesökt konsert i solen. De nya låtarna tog lite mer plats under konserten men de gamla togs bäst emot av publiken, lite som det brukar vara. Tyvärr har jag ingen låtlista i nuläget men jag hoppas kunna vaska fram en så småningom. Annars får ni hålla er till Peace & Love.

Nu när turnén har rullat igång så vill man ju själv bara hoppa på tåget och dras in i lite krunegård-live-eufori. Om en vecka är man på plats på Peace & Love och ännu viktigare: om en vecka och två dagar spelar Krunegård! Kicken på det?

***
Sommarturnén ser ut som följer:
15 Jun HULTSFRED Hultsfredsfestivalen
29 Jun BORLÄNGE Peace & Love
05 Jul BORÅS Stora Torget
07 Jul KARLSTAD Putte i Parken
12 Jul LYSEKIL Havsbadet
14 Jul TYSNES (no) Tysnesfest
26 Jul EMMABODA Emmabodafestivalen
27 Jul PITEÅ Piteå Dansar & Ler
28 Jul ÖSTERSUND Storsjöyran
18 Aug LULEÅ Musikens Makt
24 Aug LIDKÖPING Stadsträdgården
15 Jun HULTSFRED Hultsfredsfestivalen (x)
29 Jun BORLÄNGE Peace & Love
05 Jul BORÅS Stora Torget
07 Jul KARLSTAD Putte i Parken
12 Jul LYSEKIL Havsbadet
14 Jul TYSNES (no) Tysnesfest
26 Jul EMMABODA Emmabodafestivalen
27 Jul PITEÅ Piteå Dansar & Ler
28 Jul ÖSTERSUND Storsjöyran
04 Aug: Härnösand, Broöppning (NY)
18 Aug LULEÅ Musikens Makt
24 Aug LIDKÖPING Stadsträdgården

Inte alls omöjligt att listan kommer fyllas på ytterligare. Någon spelning i Skåne hade inte suttit fel och Markus känns som klippt och skuren för Popaganda i augusti. Men vi får se och hålla tummarna.

***
Markus kommer att vara med i Allsång på Skansen den 17 juli, program nr 4. Mer om det i ett senare inlägg.

***
Hösten är väldigt oviss i nuläget men nu vet man åtminstone en sak (eller två, får försöka ta mig ner till Malmö också utöver Cirkus), som man ska göra i höst. Nedan följer Krunegårds spelschema för hösten och fler datum tillkommer:
01 Nov NORRKÖPING Skandiateatern
02 Nov GÄVLE Konserthuset
06 Nov ESBO (fi) Tapiolasalen
07 Nov HELSINGFORS (fi) Korjaamo
10 Nov GÖTEBORG Trädgårn
11 Nov STOCKHOLM Cirkus
16 Nov MALMÖ KB
23 Nov UPPSALA Katalin
24 Nov BOLLNÄS Tuppens
***
Till sist, det bästa på Youtube sen "Siggy eats a microphone": Hemma börjar nästa dag med Markus, en gitarr och en lampa. Fantastiskt fin version och Markus sjunger vansinnigt bra...

Framme vid äntligen

Bara dagar kvar till Krunegårds sommarpremiär nu. Klockan 17 på fredag smäller det på Hultsfredsfestivalen och det finns ingen plats jag hellre hade varit på där och då. Men man får ge sig till tåls och nu är det inte långt kvar till Peace & Love. Nedräkningen har börjat. 
Jag tänkte lite spontant gå igenom gå vilka låtar jag helst hade sett under sommarens konserter. Jag gillar i stort sett alla Krunegårds sololåtar och älskar minst trettio, och kommer inte ha några invändningar på vilka låtar Krunegård än spelar. Det kommer bli magiskt oavsett. 

Ok, 20 låtar jag gärna sett på setlistan i sommar. Ingen vidare eftertanke eller ordning, bara en känsla jag har just nu:
1. Jag är en Vampyr (Given!).
2. Ibland gör man rätt, ibland gör man fel (så ovan).
3. Hela Livet var ett Disco (Rivig och underbart avslut på låten live)
4. Hollywood Hills (en av vårturnéns starkaste nummer)
5. Lev som en gris, dö som en hund (en personlig favorit, ej på vårturnén men kan komma tillbaka nu)
6. Everybody Hurts (Växer också avsevärt live)
7. Askan är den bästa jorden (stark live)
8. Den som dör får se/ Markus Kyrkogård (min absoluta live-favorit).
9. Stjärnfallet (som avslutning på ordinarie set eller extranr)
10. Minusgrader rensar luften (Fungerade väldigt bra live i våras)
11. Love of My Life (Härligt gung på skiva och live)
12. Vår Sista Dans (given)
13. London (Bra fart på låten, hade varit en skön live-skräll)
14. Prinsessan av Peking (Otroligt vacker och särskilt live, fast tveksamt om nån tar med sig dragspelet)
15. Korallreven & Vintergatan (Mänsklig Värmes starkaste spår, given)
16. Se på mig nu, vad tycker du? (också en personlig favorit)
17. Munspelsdåren (grym live!)
18. Det är ett idogt jobb att driva ungdomen ur ur sin kropp (klassiker).

Hade inte det varit ett fantastiskt bra set? Eller vad tycker ni? Någon låt jag glömt som "måste" med? Vilka låtar hoppas ni mest på inför sommarturnén?

***
Markus spelar på Hultan på fredag också och deras artistpresentation är en av de klart bättre jag läst. Väldigt träffande (Must-read!): 
http://www.hultsfredsfestivalen.se/artister/markus-krunegard
***
Och om någon läsare ska till Hultsfred och Markus spelning så tar bloggen tacksamt emot recension/bilder/setlist från konserten. Hade varit väldigt uppskattat.

***
Krunegård släppte texten till osläppta låten "Sommarn kommer & man glömmer" på facebook idag. Underbar text och nu vill man ju bara höra låten i original:

I skarven April Maj

när alla männskor klär av sig

när ingen orkar tänka på då

När genomskinlig hud

äntligen möter solens ljus

det löste sig eller hur

 

sommarn kommer långsamt sakta

o man glömmer lika sakta

sommarn kommer långsamt sakta

o man glömmer lika sakta

men sommarn kommer

o man glömmer bort

 

När kvällarna är lila blå

När ingen vill gå hem

Framme vid äntligen

När vintergators sand

Blåst iväg nån annanstans

Du klarar dig lika bra utan

 

sommarn kommer långsamt sakta

o man glömmer lika sakta

sommarn kommer långsamt sakta

o man glömmer lika sakta

men sommarn kommer

o man glömmer bort

men sommarn kommer

o man glömmer

men sommarn kommer

o man glömmer bort

 

men vet du vad

man glömmer saker varje dag

men vet du vad

det kommer en till sommar

o du får nya drömmar

även om det går långsamt

 

***

Ha det fint och särskilt ni som ska se Krunegård på fredag - njut (oavsett väder).

/J

Jag lever hundår... - jaha vad bra.

Solen skiner, man är ledig och hela sommaren ligger framför en. Ändå känner man bara tomhet när man går bland glada barn i Humlegården, bara saknad efter folk som försvunnit ut ur ens liv och med noll framtidshopp. Man har såna dagar ibland. Idag är det en sådan dag, denna meningslösa nationaldag. Då är det tur att man framåt kvällen kan stänga in sig i lägenheten och inte behöva dra ner fler människor i sitt vemod.

Så nu sitter jag här och lyssnar på Krunegård. Grottar ner mig i svärtan och svartsyntheten som finns i väldigt många av Markus låtar. Jag mår kanske inte bättre men ibland måste man gräva ned sig lite djupare för att slutligen komma upp igen. En timmes självrannsakning med Markus musik i bakgrunden, sen är förhoppningsvis det där svarta hålet i magen lite mindre. Kanske. 

Jag lyssnar på Markus varje dag. När jag inte har något att göra, när jag har massor att göra, när jag mår bra och när jag mår dåligt. En mindre bra dag som denna lyssnar jag på fantastiska låtar som Hjälp, Korallreven & Vintergatan, Sommaren står o väger, Dystra Utsikter, Natt efter Natt, Se på mig nu, vad tycker du?, Noiserock i Japan, Åh Uppsala, Hela Livet var ett Disco. 
Andra dagar är det bara Laakso som gäller. Never Satisfied är jag otroligt svag för och en låt som Worst Case Scenario bränner rakt in hjärtat. Krunegård är så skör i Worst Case och det finns mycket desperation så man mår dåligt (på ett bra sätt). Ibland är den världens bästa låt. Ibland är Västerbron världens bästa låt. 

Man är aldrig ensam med en bok brukar det heta och detsamma gäller för Krunegårds musik. Den hjälper verkligen såna här dagar.